2014. sze 26.

Godín gólját mindenhol tanítani kellene

írta: maracanazo
Godín gólját mindenhol tanítani kellene

2384007_big-lnd.jpg

Bántóan kevés szó esett az idei világbajnokságon látott Diego Godín-gólról, amely sokkal több figyelmet érdemelt volna az Uruguay-Olaszország bármelyik másik jeleneténél. A június 24-én játszott mérkőzés egyetlen találata a 81. percben, egy előre begyakorolt és mesterien kivitelezett szöglet után született. Még az olaszokat is meglepetésként érte az a trükk, amelyet én még februárban tanultam Vladimirtől, a River Plate Universitario edzőjétől.

Ideje egy kicsit közelebbről is megnézni ezt a bizonyos szögletet; talán a magyar válogatottnál is kipróbálhatják (ha már a tolódás nem jött össze).

A natali csoportmeccsen az uruguayiak összesen háromszor jutottak szöglethez, és a 81. percben már igencsak sürgős volt nekik, mégsem kapkodták el a dolgot. Az alábbi képkockák segítségével igyekszem bemutatni, hogy miként sikerült feltörni az olaszok egyébként betonkemény védelmét. 

lepes01.png.gif

lepes02.png

lepes03.gif

lepesplusz.png

lepesplusz1.png

lepes06_1.png

lepes07.png

lepes08.png

lepes09.png

lepes092.png

lepes093.png

lepes094.png

lepes095.png

lepes096.png

lepesu.png

Godín végül nem fejjel, hanem a hátával juttatta kapuba a labdát, de ez a lényegen semmit sem változtatott. Bár az olaszok ekkor már emberhátrányban voltak, a tizenhatoson belül náluk volt a létszámfölény. Az a képek alapján is tisztán látszik, hogy ennél a szögletnél csapnivalóan védekeztek, hiszen több emberük is egyedül bámészkodott, és például a két veszélyes csatár közül csak az egyiket, Cavanit fogták.

Chiellini és társai úgy tudták volna elkerülni ezt a gólt, ha már a szögletrúgás előtt egyesével felveszik a tizenhatoson belül tartózkodó uruguayiakat, vagyis megakadályozzák, hogy Cáceres, Stuani, Arévalo Ríos és Godín egy falba tömörüljenek. Erre viszont nem számítottak, hiszen a fehér mezesek csak az utolsó pillanatban fogták körbe a legmagasabbra ugró Godínt, aki nyugodtan támaszkodhatott az őt védő és az olaszokat kirekesztő testőrökre.

Nézzük, hogyan zártak össze Tabárez játékosai!

uruguay1.png

Bonucci teljes fáziskésésben van, és a 4-es számú Darmian is a kelleténél lassabban reagál. Itt már hiába kapaszkodik Cáceres mezébe.

 

2D2.jpg

Messze Godín ugrik a legmagasabbra; a társaira azért van szükség, hogy Godínt senki se tudja megakadályozni a fejelésben.

 245915-italy-uruguay-5.jpg

 Ugyanez a jelenet egy másik kameraállásból.

 

61b7651f8e85463280ce3d6d3f6e8285.jpg

Az uruguayiak egymásba kapaszkodva húzzák fel a Godínt védő falat. Barzagli és Parolo mindezt simán végignézi.

 godin-1140x641.jpg

Bonucci sokkal messzebb van Godíntól, mint azt a kép alapján hinnénk.

 

AP552030311660-1.jpg

Az uruguayi négyes végig egységes marad. Mintha az olasz védők egy teljesen másik meccset követnének.

 

53a9bc1ee1059.jpg

A kapus szemszögéből: ennyire tisztán kerül helyzetbe Godín.

 

scale.php.jpg

Arévalo Ríos az uruguayi szögleteknél rendre a tizenhatos előtt várakozik, hogy lecsapjon a kipattanó labdákra. Ennél a beadásnál teljesen tudatosan megy előre tölteléknek. Nem arról van szó, hogy valamennyi uruguayi Buffon kapuja elé tömörül, hiszen ott csak hét fehér mezes tartózkodik. 

Nézzük meg a kérdéses jelenetet két videón!

Mi kell egy ilyen szöglet sikeres végrehajtásához? Egy remek rúgótechnikájú játékos, aki nem csak körülbelül, hanem pontosan oda küldi a labdát, ahová kell; egy magas homlokú fazon, aki felhőfejesekben leli a legnagyobb örömét, valamint három-négy tökös társ, aki nem fél az ütközéstől. A többi már pusztán gyakorlás kérdése.

 

Szólj hozzá