2015. már 01.

Pepe ment, Tabaré jött - beiktatták a régi-új uruguayi elnököt

írta: maracanazo
Pepe ment, Tabaré jött - beiktatták a régi-új uruguayi elnököt

banda-20150301131454422603.JPEG

Ünnepélyes keretek között adta át vasárnap az uruguayi elnöki szalagot a hivatalából leköszönő José Mujica, így mától új elnöke van a kis dél-amerikai köztársaságnak. Az elkövetkező négy esztendőben az a Tabaré Vázquez lesz az ország elsőszámú politikusa, aki 2005. március 1. és 2010. március 1. között az ország történetének első baloldali kormányát vezette. A 75 éves Tabaré Vázquez helyettese Raúl Sendic lesz.

José Mujica szenátorként folytatja a politizálást, így külföldön várhatóan már nem kapnak akkora sajtóvisszhangot a szavai, mint az elmúlt öt évben. A Montevideo főterén tartott ünnepségen, többek között, a brazil Dilma Rousseff, a kubai Raúl Castro, az ecuadori Rafael Correa, a chilei Michel Bachelet, a paraguayi Horacio Cartes, valamint I. János Károly is tiszteletét tette. Az argentin politikai díva, Cristina Fernández és a venezuelai buszsofőr elnök, Nicolás Maduro már korábban jelezték, hogy egyéb elfoglaltságaik miatt nem lesznek jelen az eseményen.

Az 1985-ös demokratikus fordulat óta tavaly novemberben tartották a hetedik szabad választást, amelyen a baloldali Frente Amplio elnökjelöltje nyert. Akit részletesebben is érdekel az uruguayi politika, az olvassa el a tavaly novemberben közölt interjút Federico Lanza politológussal. Aki pedig Pepe magyarországi rajongójaként követi ezt a blogot, az nyomtassa ki (vagy állítsa be háttérképnek) az alábbi kollázst. 

mujicamix.png

 

Szólj hozzá

politika uruguay mujica