2010. feb 09.

Portré - Fabián Carini

írta: maracanazo
Portré - Fabián Carini

Az index.hu egyik mai cikkében bukott Inter-kapusnak nevezik Fabián Carinit, a válogatott kapusát, emellett közzéteszik egy brazil bajnokin kapott potyagólját. Tény, hogy ritkán látható bakit mutatott be a hálóőr, de annyit már letett az asztalra, hogy az érdemeiről is írjanak, és ne pusztán bukott Inter-kapusként hivatkozzanak rá. Azt gondolom, hogy  az a 74-szeres válogatott játékos, aki tíz éven át védte a nemzeti csapat kapuját, közben  pedig Copa Americán és világbajnokságon is járt, sikeres sportolónak nevezhető.

Carini 1979. december 26-án született Montevideóban. Még nem volt húsz éves, amikor bemutatkozott a Celestében: az 1999. június 7-én Paraguay ellen 3-2-re megnyert barátságos találkozón védett először. Abban az esztendőben Uruguay bejutott a Copa America döntőjébe, és a torna során lejátszott hat mérkőzésén Carini védte a csapat kapuját. Sőt, a Paraguay elleni negyeddöntőn (1-1), valamint a Chile elleni elődöntőn (1-1) egyaránt büntetőkkel jutottak tovább! Nem meglepő tehát, hogy elsőszámú kapussá nőtte ki magát a válogatottban.

 

19 selejtező-mérkőzésen védett a 2002-es világbajnokságra vezető  úton; ezen mérkőzések közül nyolcszor nem kapott gólt. Noha megbízhatóan védett Dél-Koreában, ő sem tudott csodát tenni, és három találkozó után számára is véget ért a világbajnokság. A torna után, 2002 és 2005 között mindössze egyszer védett a csapatban, de aztán a 2006-os selejtezők végére ismét aktiválták: Carinivel a kapuban utolsó öt mérkőzéséből mindössze egyet veszített el a Celeste, igaz, az volt a legfájóbb, mivel az ausztrálok elleni 0-1 utáni tizenegyespárbaj nem hozott szerencsét a csapatnak. Ő védett a 2007-es, perui Copa Americán is, ahol végül negyediknek futottak be az uruk. Ötször állt a kapuban az idei világbajnokságért vívott selejtezősorozatban: Bolívia, Paraguay, Chile, Brazília és Venezuela ellen. Egy évvel ezelőtt, 2009. február 11-én  a Líbia elleni barátságos mérkőzésen (3-2) védett utoljára a Celestében.

Klubszinten valóban nem tudott felejthetetlent nyújtani; a Juventus kispadját például két évig koptatta (2000 és 2002 között), mígnem kölcsönadták a Standard Liege-nek, ahol 61 bajnoki mérkőzésen őrizte a belgák kapuját. 2004-ben az Internazionaléhoz került, de 4 bajnoki szereplésnél többre ott sem futotta. Kölcsönadták a Cagliarinak (ott 8 meccsen védett), 2007 és 2009 között pedig a Real Murcia volt a kenyéradója (13 bajnoki). 2009-től az Atlético Mineiro hálóőre. Pályafutását egyébként a Danubióban kezdte, ahol 1996 és 2000 között összesen 39 bajnoki mérkőzésen védett.

Az alábbi videó Carini pályafutásának eddigi legszebb megmozdulásait mutatja be - többek között egy büntetőből szerzett találatot.

 

 

 

Szólj hozzá

fabian.carini