2010. feb 10.

1930: A halhatatlanság felé III.

írta: maracanazo
1930: A halhatatlanság felé III.

Az első világbajnokságon még csak tizenhárom csapat vett részt, így nem csoda, hogy két győztes csoporttalálkozó után Uruguay máris az elődöntőben találta magát. Az 1930. július 27-én, délután háromnegyed háromkor kezdődő mérkőzésre 93 ezer néző gyűlt össze az Estadio Centenarióban.

Az ellenfél az a Jugoszlávia volt, amely Brazíliát (2-1), valamint Bolíviát (4-0) utasította maga mögé a 2. számú csoportban. A két csapatnak érdekes módon már volt közös múltja: az 1924. évi párizsi olimpián lejátszott mérkőzésüket Uruguay 7-0-ra nyerte.

Az összecsapást megelőzően az európaiak legeredményesebb játékosa a háromgólos Ivica Bek volt, míg a házigazdák addigi öt találatán öten osztoztak. Azt már ekkor tudni lehetett, hogy a győztesre Argentína vár, hiszen a másik ágon a kék-fehérek 6-1-re lemosták a pályáról az Egyesült Államokat.

Érdekességként megemlíthető, hogy a Jugoszlávoké volt a torna legfiatalabb csapata: a Brazília és Uruguay ellen pályára lépett kezdő tizenegy átlagéletkora nem érte el a huszonkét évet. Ebben a tekintetben azóta is csúcstartók.

A brazil Almeida Rego által dirigált mérkőzés bombameglepetéssel indult, hiszen az európaiak Branislav Sekulic révén már a 4. percben betaláltak Ballesteros kapujába. Tizennégy perccel később jött a válasz: Pedro Cea egyenlített, majd Juan Anselmo gyors duplájának köszönhetően 3-1-es vezetéssel zárta a félidőt a Celeste. A második játékrészben tovább hengereltek az uruk: Victoriano Iriarte 61. percben szerzett gólját Pedro Cea újabb két találata követte, így hajszálpontosan ugyanaz a végeredmény alakult ki, mint az egy nappal korábbi első elődöntőn. 

 

Uruguay - Jugoszlávia 6-1 (3-1)

Uruguay: Ballesteros, Nasazzi, Mascheroni, Andrade, Fernandez, Gestido, Dorado, Scarone, Anselmo, Cea, Iriarte.

Gólszerzők: Sekulic (4.), Cea (18.), Anselmo (20.), Anselmo (31.), Iriarte (61.), Cea (67.), Cea (72.).

A magabiztos győzelem után létrejött tehát az Uruguay-Argentína álomdöntő.

Folyt. köv.

 

Szólj hozzá

történelem uruguay1930