2010. feb 16.

Portré - Nicolás Lodeiro

írta: maracanazo
Portré - Nicolás Lodeiro

Nicolás Lodeiro személyében zsenigyanús játékosa van Uruguaynak. Ez különösen annak fényében örömteli, hogy közeleg a világbajnokság, ahol bizony a Celestének nagy szüksége lesz majd egy robbanékony és technikás középpályásra, aki képes váratlan húzásokkal helyzetbe hozni a csatárokat. A 21 éves tehetség mindösszesen két felnőtt válogatottsággal rendelkezik; más kérdés, hogy ezt a két válogatottságát a Costa Rica elleni pótselejtezőkön szerezte. A szövetségi kapitány, Oscar Tabárez nyilván lát benne fantáziát, ha be merte állítani a Celeste számára roppant fontos két találkozón. Lodeiro élt is a lehetőséggel, hiszen már a visszavágón őt választották a mérkőzés legjobb uruguayi játékosának. 

Marcelo Nicolás Lodeiro 1989. március 21-én született Paysandúban. A helyi Barrio Obrero csapatában kezdett el futballozni, majd 14 éves korában leigazolta a Nacional. 18 évesen mutatkozott be a felnőtt csapatban: a 2007/2008-as szezonban összesen nyolc bajnoki mérkőzésen lépett pályára (egyszer kezdőként, hétszer csereként). Ugyanebben az idényben két alkalommal a Libertadores-kupában is szóhoz jutott. A 2008/2009-es évadban aztán stabil csapattag vált belőle: 25 bajnoki találkozóján 23-szor volt kezdő, és 4 gólt szerzett, míg a Libertadores-kupában 10 meccsén 4 gólja mellett 2 gólpasszt osztott ki. A 2009/2010-es Aperturában 8 mérkőzésén 7 gólt lőtt, majd gyorsan leigazolta az Ajax Amsterdam. 2012 nyaráig köti szerződés a piros-fehérekhez (plusz 2 éves hosszabbítási opcióval), akiknél február 7-én már be is mutatkozott a Twente elleni holland bajnokin. 

Lodeiro legfőbb erénye, hogy kivételesen jól lát a pályán. Pimasz átlépésekkel,  leheletfinom passzokkal képes társait az ellenfél kapuja elé juttatni. Alacsony termetének (170 cm) köszönhetően gyors, robbanékony, és remekül cselez. Tagja volt a 2009-es U20-as világbajnokságot megjárt uruguayi csapatnak, amellyel a legjobb 16 között esett ki Brazília ellen. A tornán 4 mérkőzésen játszott, ezeken 2 gólt szerzett. Ha Tabárez elviszi magával Dél-Afrikába, Lodeiro a világbajnokság egyik felfedezettje lehet.

 

 

Szólj hozzá

lodeiro