2013. jún 20.

Az uruguayi, aki Magyarországon is játszott

írta: maracanazo
Az uruguayi, aki Magyarországon is játszott

90-91.gif

 

Talán egy kicsit agyzsibbasztó, ugyanakkor érdekes időutazásos poszt következik. Mivel a kilencvenes évek első felében még lelkesen érdeklődtem a magyar foci iránt, örökre bennem maradt annak az emléke, hogy bő húsz esztendővel ezelőtt bizony volt egy uruguayi játékos a Vasasban.

A neve: Washington Coco Aires.

Úgy rémlik, annak idején egy Vasas-Honvéd (1-0) meccsen hallottam Vitray Tamás szájából azt, hogy a gólszerző Coco Aires uruguayi, de errefelé hiába kérdezem, nem tudják, kiről van szó. 

Különböző ecuadori internetes oldalakon végül rátaláltam a fazonra, így most veletek is megosztom, mit írnak róla.

Montevideóban született (egyes források szerint 1966-ban, más források szerint 1963-ban); a River Plate-nél kezdett focizni, de a Cerro csapatánál lett igazolt játékos, és még a Peñarolnál is megfordult. 1986 (vagy 1987) és 1990 között három különböző ecuadori klubnál focizott: előbb a Barcelona, később a Macará de Ambato, majd a Deportivo Quito alkalmazta. 

Nemcsak Ecuadorban, hanem Dél-Amerikában is neves klubnak számít a Deportivo Quito - Coco onnan igazolt Európába, méghozzá a Volán FC-hez, 1991-ben. Nem semmi... Állítólag régi vágya volt, hogy az öreg kontinensen is kipróbálja magát, és a hirtelen jött ajánlatra azonnal igent mondott.

Az alábbiakban magyar fordításban közlök egy teljes bekezdést abból a cikkből, amely részletesen taglalja a futballista pályafutását.

"A magyarok hazájában jó volt az élet. A Volántól a Vasashoz (a magyar Barcelonához) igazolt, ahol egy ollózva lőtt gólja bejárta a világot. A sportoldalak mindig külön cikket szenteltek az ügyes játékosnak, aki megnyitotta az utat a többi dél-amerikai futballista előtt. De a gyerekei nem értették az ázsiai eredetű nyelvet, és nem járhattak iskolába. Az ország, a változó gazdasági környezetben, nem volt kiszámítható. Eltűntek a Lenin-szobrok. Budapestet egyre többen hívták Budaszexnek a növekvő prostitúció miatt."

Mint az idézetből is kiderül, Aires a Volán után a Vasasban is játszott, ahonnan 1992-ben távozott az angyalföldi klub nagy bánatára. Az ok: a feleségének, Maríának hiányzott Ecuador. Érdekes, hogy annak az évnek a tavaszán az uruguayi futballista még a Népstadionban lőtt egy bődületes kapufát a Fradinak, néhány hónappal később pedig már az ecuadori Valdez Sporting Clubban rúgta a bőrt.

Az alábbi két videó megtekintésével mindenki meggyőződhet arról (ha esetleg már nem emlékszik rá, vagy nem is tudott róla), hogy Coco Aires tényleg játszott Magyarországon. Az első videón a Volán FC játékosaként a Szegednek lőtt gólja látható 1991-ből (02:01-től indul az akció); a második felvételen az 1992-es Vasas-FTC bajnoki összefoglalójában (01:06-tól) mutatják Coco Aires "bődületesen eltalált" szabadrúgását, amely a kapufán csattant.

Coco Aires a Volán játékosaként

 

Coco Aires a Vasas játékosaként

A magyarországi kitérőt követően az uruguayi futballista főként Ecuadorban folytatta a karrierjét; 1999-ben például az LDU Quito gárdájával nyert bajnoki címet, míg 2002-ben a Manta csapatának segített visszajutni a Serie A-ba.

1997-ben szerezte meg az ecuadori állampolgárságot; három gyermeke, Valentína, Matías és Sabrina már az Egyenlítő nevét viselő országban született. 

el-coco-tiene-aires-uruguayos-2010075083849-83ef104a6a03d438c1e1ae42c93e2f82.jpg

 

Idén januárban a harmadosztályú LDU de Portoviejo együttesénél nevezték ki vezetőedzőnek, ám igen furcsa módon, még a szezon kezdete előtt, egyetlen felkészülési meccsen elszenvedett vereség (másfél hónapnyi munka) után menesztették.

Jelenleg Santo Domingóban él.

Ha az olvasók között akad olyan Vasas-szurkoló, akinek van korabeli sajtóanyaga a futballistáról, és még be is szkennelné azt a kedvemért, nosztalgiázhatnánk még egy kicsit a magyar foci első uruguayi játékosáról.

 

 

-

Szólj hozzá

történelem