2015. jún 13.

Ma a címvédő is pályára lép a Copa Américán

írta: maracanazo
Ma a címvédő is pályára lép a Copa Américán

 

uru-jama.jpg

Ma végre a címvédő és rekordbajnok uruguayi válogatott is pályára lép a Copa Américán. A B csoport első találkozóját Óscar Tabárez együttese azzal a Jamaicával vívja, amelyet a kupa 99 éves története során először hívtak meg a tornára. Nem lenne sportszerű lebecsülni Winnie Schäfer csapatát, ráadásul a tavalyi világbajnokságon a Celeste pont egy CONCACAF-zónás válogatott ellen égett le, de ezzel együtt is kijelenthetjük, hogy az uruguayiak az esélyesek. Amennyiben Cavaniéknak sikerül győzniük a Maestro 150. válogatott meccsén, úgy megtörik a kapitány rossz sorozatát, hiszen a Tabárez által irányított Uruguay még soha nem tudott nemzetközi tornán győzelemmel rajtolni.

Az 1989-es kontinenstornán Ecuador 1-0-ra legyőzte Uruguayt a B csoport nyitányán; az 1990-es vb-n 0-0-ra végződött Spanyolország-Uruguay második félidejében Rubén Sosa a kapu fölé lőtt egy tizenegyest; a 2007-es Copa Américán a peruiak úgy elverték az égszínkék mezeseket (3-0-ra), mint szódás a lovát; a 2010-es Franciaország-Uruguay nem volt olyan rég, hogy ne emlékezzünk arra a béna gól nélküli döntetlenre; a 2011-es Copa Américán a Celeste Peru ellen kínlódott ki egy döntetlent (1-1); a 2013-as Konföderációs Kupán a spanyolok nyomasztó fölényben játszva végül csak 2-1-re nyertek, míg tavaly Costa Rica tört borsot a Suárez nélkül felálló dél-amerikaiak orra alá (3-1).

Ennyit arról, hogy mi volt - nézzük, hogy mi lesz!

Azt már jó előre tudtuk, hogy Suárez nem lehet ott a keretben, és a csapatot ennek megfelelően mind szerkezetileg, mind a játékstílusát tekintve át kellett alakítani. A védelmet az alább részletezett változtatások nem befolyásolják, ám azért említsük meg, hogy ha Cáceres nem lenne sérült, akkor bizony ő kezdene a balhátvéd posztján, nem pedig Álvaro Pereira. A két középső hátvéd, a csapatkapitány Godín és Giménez szerintem jelen pillanatban a fölkerekség legjobb védőpárosát alkotják, és most örülhetünk annak igazán, hogy az Atlético Madridban nap mint nap egymás mellett játszanak; a hátsó sor egymást jól ismerő tagjai az előrébb futballozó, egymást talán kevésbé ismerő társakra is jótékony hatással lehetnek.

A második Tabárez-korszak elsősorban Diego Forlán és Luis Suárez góljaitól volt hangos, pedig a csapat valódi motorját nem ők, hanem a középpályán robotoló Arévalo Ríos és az aktuális társa adták-adják. Miután Diego Pérez kikerült a keretből, az uruguayi válogatott összjátéka látványosan meggyengült, és noha ebben több tényező is közrejátszott, az egyik bizony az volt, hogy Arévalo Pitbull magára maradt a védelem és a kreatív osztag közötti területen. Hiába van négy tüdeje az elnyűhetetlen középpályásnak, egyedül ő sem képes feltartóztatni az ellenfelek támadóit és/vagy visszazárni a széleken felfutó védők helyére. A szövetségi kapitány több játékost is kipróbált Arévalo Ríos mellett, és sokáig úgy tűnt, hogy Walter Gargano lesz a befutó, de a Napoli játékosa, egy állítólagos nézeteltérés miatt, végül kimaradt a keretből. Az argentin River Plate-nél egyre gyakrabban szóhoz jutó Camilo Mayada sem utazhatott el Chilébe, ahová Tabárez végül a santiagói Universidad de Chile két középpályását, Mathías Corujót és Guzmán Pereirát vitte magával. Kettejük közül Guzmán illik Arévalo mellé, de egyelőre, és talán joggal, nem lát benne túl sok fantáziát a Maestro, aki, úgy tűnik, erre a kupára valami egészen váratlant talált ki.

Jelen állás szerint ugyanis Arévalo társa az a Nicolás Lodeiro lesz, aki elméletileg a csapat esze - legalábbis a Boca Juniorsban egész jól elboldogul a Ríquelmétől megörökölt irányító poszttal -, és papíron teljesen idegen tőle a középpálya védekező harmada. Az egyébként betonfejű Tabáreznek már korábban is voltak ehhez hasonló spontán húzásai (például amikor Ignacio Gonzálezt állította be irányítónak Forlán és Suárez mögé a franciák elleni meccsen 2010-ben), és ez legalább annyi kockázatot rejt magában, mint amennyire jól el is sülhet. Lodeiro várhatóan nem azt a romboló feladatot kapja, mint Arévalo Ríos; alighanem a labdaszerzést követő gyors támadásindítás lesz a dolga, ami, Rolan sebességét figyelembe véve, akár 30-40 méteres passzokat is jelenthet. Ezt a taktikát szerintem kifejezetten az argentinok elleni meccsre találta ki a szövetségi kapitány, és az mindenképpen mellette szól, hogy nagyobb stabilitást ad a hátsó alakzatnak.

urujama2.jpg

 A kék nyilak a két szóban forgó középső középpályás, Arévalo Ríos és Nicolás Lodeiro várható pozícióváltoztatásait, illetve passzait jelölik. Lodeiro képes lehet arra, hogy egészen mélyről mozgassa a csapatot.

Számításaim szerint Arévalo Ríos próbál majd labdát szerezni, viszont, Lodeiro jelenléte miatt, jóval szűkebb területen teszi majd ezt, mint eddig valaha. Lodeiro indításaihoz természetesen a két szélső középpályásnak nagyon észnél kell lennie; Carlos Sánchezben ebben a szempontból jóval több van, mint a sérülésből visszatérő és az elmúlt szezonban nagyon kevés meccsen játszó Cristian Rodríguez. Nem lennék meglepve, ha Rodríguezt cserélné le elsőként a kapitány; a helyére a szélvészgyors, bár inkább csatár Jonathan Rodríguez állhat, de az is lehet, hogy Lodeiro (vagy Lodeiro cseréje, De Arrascaeta) húzódik a helyére és Arévalo Ríos kap egy társat (például Corujo vagy Guzmán Pereira személyében).

A két támadó sem úgy viszonyul majd egymáshoz, ahogy a klasszikus Cavani-Suárez-kettős. Guatemala ellen Cavani és Rolan nem egymás mellett, hanem egymás mögött, a pozícióikat folyamatosan váltva futballozott; kettejük közül Cavani a tapasztaltabb és az okosabb, viszont Rolan a gyorsabb, és ha kell, akár a saját térfeléig is vissza fog húzódni, hogy akár ő maga fejezze be az általa kezdeményezett akciókat.

urujama1.jpg

 A piros nyilak Cavani és Diego Rolan lehetséges helyzetváltoztatásait, illetve passzait jelölik.

A múlt szombaton Guatemala ellen 5-1-re megnyert barátságos meccsen tökéletesen működött ez a gépezet; a következő bevetés, Jamaica ellen, már éles lesz, de hogy ez a felállás valóban használható-e, az majd az argentinok ellen fog kiderülni.

Komoly lehetőségek rejlenek ebben az uruguayi válogatottban, és mindenképpen örvendetes, hogy Tabárez új taktikai variációkban gondolkodik. Aki mer, az nyer - hogy kupát, azt nem tudom; egy jamaica elleni meccset mindenképpen.

* * * *

Az Uruguay-Jamaica mérkőzés élő szöveges közvetítését az alábbi képre kattintva érhetitek el; a találkozó magyar idő szerint 21 órakor kezdődik. Magyarul kommentálom majd, hogy mit művelnek a pályán.

papamujica.jpg

Ha tetszett a poszt, akkor keresd a blogot facebookon is:

zaszlo.png

 

 

Szólj hozzá

uruguay2015 copaamérica215