2015. jún 24.

Hogyan lehet megfogni a chileieket?

írta: maracanazo
Hogyan lehet megfogni a chileieket?

rolan_3.jpg

A Copa América első negyeddöntőjében a legjobban játszó csapat a mezőny egyik legkevésbé attraktív válogatottjával találkozik. A chileiek, bár nem kerültek túl nehéz csoportba, az első három mérkőzésükön összesen tíz gólt szerezve magabiztosan léptek az egyenes kieséses szakaszba, míg az uruguayiak, ahogy 1997 óta mindig, ezúttal is a harmadik helyen végeztek, és csak a kolumbiaiaknál, valamint a jamaicaiaknál szereztek több gólt - kettőt. Uruguayi csatár ezen a tornán még nem volt eredményes, így aki kizárólag az eddig látottakból indul ki, az joggal feltételezheti, hogy nem is lesz.

A 2006 óta tartó második Tabárez-korszak legjobb meccsét, véleményem szerint, az uruguayi válogatott éppen Chile ellen játszotta a Centenario Stadionban 2011. november 11-én. A brazíliai világbajnokságra vezető selejtezők harmadik fordulójában a Celeste egyszerűen hibátlanul játszott, és Luis Suárez négy góljával megérdemelten ütötte ki az akkor még Claudio Borghi által irányított chileieket (a találkozóról írt beszámolót ide kattintva olvashatjátok el újra). Az égszínkékek semmi különöset nem csináltak; 4-4-2-es hadrendben, igazi csapatként működve könyörtelenül kihasználták az ellenfél védelmi hibáit. Tökéletes este volt, és érdemes az első gól előzményeit egy kicsit részletesebben is megvizsgálni, hiszen egy faék egyszerűségű kontratámadásról van szó.

0a.png

Az uruguayiak átadják a területet (ez, ugye, ismerős) a chileieknek. Humberto Suazót az éppen jobbhátvédként játszó Martín Cáceres állítja meg.

 

0a1.png

Az egyik védekező középpályás, Arévalo Ríos azonnal ott terem, és besegít Cáceresnek.

 

0a2.png

Suazo nem bír a túlerővel, de Álvaro Gonzálezre is szükség van ahhoz, hogy az uruguayiak ne csak megakasszák a támadást, hanem abból le is tudjanak fordulni.

 

0a3.png

Chilei támadásnak indult: uruguayi kontra lett belőle. Arévalo Ríos szabadon viheti a labdát. A chilei csapat kettészakad.

 

0a4.png

Luis Suárez a kapunak háttal, de viszonylag szabadon várja Arévalo passzát.

 

6_1.png

A chileiek létszámfölényben vannak.

 

a06.png

A labda Suáreznél. Összesen három uruguayi játékos található a chileiek térfelén. Ne feledjük: a passz nem egy klasszikus irányítótól érkezett, hanem "csak" Arévalo Ríostól. Cavaninak is fontos szerepe van, hiszen nem engedi, hogy a jobbhátvéd Suárez felé mozogjon.

 

8_1.png

Ezért lenne butaság egy csatárral kezdeni: a jobbhátvéd végig Cavanira ügyel.

 

9.png

Suárez itt már lövésre készül: a labdát eltakarja a jobbhátvéd feje.

 

91.png

A védők folyamatos hátrálása nyomán a piros háromszög egyre zsugorodik. Suárez lő...

 92.png

Claudio Bravo jó irányba vetődik, de a labdát nem tudja megfogni.

Ennek a gólnak a története kiválóan mutatja be, hogy mit kell érteni az ún. vertikális csapaton, amelynek egyáltalán nem célja sem a labdatartás, sem az ellenfél egészpályás letámadása. A három főszereplő közül éppen a legfontosabb, Luis Suárez nem lehet ott a santiagói mérkőzésen, de tavaly novemberben Tabárez csapata már bebizonyította, hogy a legjobbja nélkül is képes a győzelemre Chile vendégeként. A mostani Copa Américán sajnos pont az ilyen egyszerű, ugyanakkor roppant hatékony kontratámadásokat hiányoltuk az uruguayiak részéről. Diego Rolan legalább annyira kiszámíthatatlan és gyors, mint Luis Suárez, és ha kellőképpen higgadt lesz a kapu előtt, akkor az égszínkék mezesek főszereplője lehet. 

A mai mérkőzés forgatókönyve hasonló lesz a két válogatott legutóbbi meccsén látotthoz: a chileieknél lesz a labda, az uruguayiak pedig rengeteg kisebb-nagyobb szabálytalansággal igyekeznek majd lassítani, meggátolni a hazaiak folyamatos játékát. Kulcsszerepe lesz annak, hogy Tabárez játékosai hol húzzák majd fel a védelmi vonalat: amennyiben a saját tizenhatosuk előtt, akkor biztosan vereséget szenvednek, hiszen azzal gyakorlatilag lemondanak a kontratámadásokról, Sampaoli emberei pedig, mint a kézilabdában, addig keresnék a rést a falon, amíg meg nem találnák. Labdaszerzést követően az uruguayiaknak villámgyors és hajszálpontos ellentámadásokkal kellene eljutni Claudio Bravo kapujáig, de a Maestro fegyvertárában valószínűleg főszerepet kapnak a szabadrúgásokból, szögletekből beívelt labdák is. Valljuk be: a chieliek nem éppen a fejjátékukról híresek (a hétfői edzésükön Jorge Sampaoli két órán keresztül csak a beívelt labdákat gyakoroltatta a csapatával).

Az biztos, hogy az esélyesség terhe a chileieket nyomja majd; ha az uruguayiak kikapnak, úgyis mindenki csak a vállát rándítja mondván: nem történt semmi különös.

A Celeste kezdőcsapata így fest majd: 

Fernando Muslera - Maximiliano Pereira, José María Giménez, Diego Godín, Jorge Fucile - Carlos Sánchez, Egidio Arévalo Ríos, Alvaro González, Cristian Rodríguez - Diego Rolan, Edinson Cavani.

A találkozó magyar idő szerint 1:30-kor kezdődik.

 

 

Szólj hozzá

chile copaamérica2015 uruguay2015